::Bine ati venit la pagina de sanatate::   

                                 

Home Despre noi Ce credem noi Fotografii Adrese utile Sanatate Contact      

                    Aceasta pagina a fost creata special pentru a aduce un plus de informatie in ceea ce priveste promovarea unui stil de viata mai sanatos. Pe langa articole si alte informatii de ultima ora pe care le veti gasi aici, am pus, si vom mari lista noastra de teste interactive cu privire la calitatea sanatatii. Suntem convinsi ca ceea ce veti gasi aici in aceasta pagina va influenta in sens pozitiv viata dumneavoastra.

 

Test pentru evaluarea alimentatiei

Test pentru evaluarea greutatii

Comunicat de presa

 

Ministrul Sanatatii si Familiei, dr.Daniela Bartos, si ministrul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ilie Sarbu, au semnat un ordin comun pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman.


Normele definesc aditivii alimentari si stabilesc grupele de aditivi si categoriile de alimente in care este permisa utilizarea acestora.

“Aditivii alimentari” sunt definiti drept orice substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic, avand sau nu o valoare nutritiva, care, adaugata intentionat in produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a unor asemenea produse alimentare, devine sau poate deveni ea insasi sau prin derivatii sai, direct sau indirect, o componenta a acestor produse alimentare. Utilizarea indicativului 'E numar' pe eticheta produsului arata prezenta unui aditiv acceptat din punct de vedere al sigurantei in toata Uniunea Europeana.

Normele vizeaza urmatoarele categorii de aditivi alimentari: coloranti, conservanti, antioxidanti, emulgatori, sare de topire, agent de ingrosare, gelifiant, stabilizator, stimulator de arome, acidifiant, corector de aciditate, antiaglomerant, amidon modificat, indulcitor, agent de afanare, antispumant, agent de glazurare, ameliorator de faina, agent de intarire, agent de umezire, agent de blocare, enzime, agent de incarcare, gaz propulsor si gaz de ambalare.

Potrivit Ordinului, aditivii alimentari pot fi utilizati numai pentru punerea in practica a urmatoarelor obiective (si numai daca aceste obiective nu pot fi realizate prin alte mijloace utilizabile din punct de vedere economic si tehnologic si nu prezinta un risc pentru populatie):
- sa conserve calitatea nutritiva a produsului alimentar;
- sa asigure ingredientele sau constituentii necesari pentru produsele alimentare fabricate, destinate grupelor de consumatori cu necesitati nutritionale speciale;
- sa imbunatateasca conservarea sau stabilitatea unui aliment sau sa-i imbunatateasca proprietatile organoleptice, cu conditia de a nu le altera natura, substanta sau calitatea alimentului pentru a insela consumatorul;
- sa ajute la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau depozitarea alimentelor, cu conditia ca aditivul sa nu fie folosit pentru a ascunde efectele utilizarii materiilor prime defectuoase sau a metodelor indezirabile (inclusive neigienice) pe parcursul oricareia dintre activitati.

In cadrul normelor, sunt prezintati aditivii permisi pe grupe de produse alimentare (ce aditivi pot fi utilizati pe fiecare produs alimentar), precum si nivelul maxim de doza admis la fiecare produs alimentar. Din categoriile de aditivi prevazuti in ordin, prezentam:

Lista colorantilor alimentari autorizati: E100, E101, E102, E 104, E 110, E 120, E 122, E 123, E 124, E 127, E 123, E 129, E 131, E 132, E 133, E 140, E 141, E 142, E 150a, E 150b, E 150c, E 150d, E 151, E 153, E 154, E 155, E 160a, E 160b, E 160c, E 160d, E 160e, E 160f, E 161b, E 161g, E 162, E 163, E 170, E 171, E 172, E 173, E 174, E 175, E 180.

Lista indulcitorilor: E 420, E 421, E 953, E965, E 966, E 967, E 950, E 951, E 952, E 954, E 957, E959.

Lista cu conservantii si antioxidantii autorizati conditionat: E 200, E 202, E 203, E 210, E 211, E 212, E 213, E 214, E 215, E 216, E217, E 218, E 219, E 220, E 221, E 222, E 223, E 224, E 226, E 227, E 228, E 230, E 231, E 232, E 234, E 235, E 239, 242, E 284, E 285, E 249, E 250, E 251, E 252, E 280, E 281, E 282, E 283, E 1105, E 310, E 311, E 312, E 320, E 321, E 315, E 316 etc.

Normele cuprinse in Ordinul emis de ministrul Sanatatii si Familiei si ministrul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor sunt aliniate la standardele in domeniu ale Uniunii Europene si au termen de aplicare in 2003.

In prezent, utilizarea aditivilor in produselor alimentare este reglementat prin:
- Ordinul ministrului sanatatii nr.975/1998 pentru aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente ( publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.268/11.06.1999), care prevede la cap.IV “Aditivi' reglementari detaliate privind utilizarea practica a aditivilor alimentari, precum:
· obligativitatea inscrierii adaosului de aditivi alimentari pe eticheta fiecarui ambalaj de desfacere (art.74)
· interzicerea adaosul de aditivi alimentari in scopul mascarii unor alterari sau degradari ale produselor alimentare (art.75)
· stabilirea conditiilor de puritate pe care trebuie sa le indeplineasca aditivii (art.76)
· stabilirea grupelor de aditivi și a alimentelor în care este permisă utilizarea acestora precum și dozele maxime admise. De exemplu utilizarea conservantului acidului benzoic și sărurile lui E 210 –E 213 este admisă in grupele de alimente: ouă și produse pe bază de ou, fructe legume și produse prelucrate, condimente acestuia este permisă s
· stabilirea grupelor de alimente în care nu sunt admisi coloranti
· stabilirea listei aditivilor admisi la utilizare in industria alimentara
· interzicerea producerii, importului, vanzarii sau folosirii aditivilor alimentari care nu sunt cuprinsi
· obligativitatea obtinerii avizului sanitar in cazul amestecurilor de aditivi importati, care au diferite denumiri comerciale, pentru verificarea compozitiei si concentrațiilor acestora (art.79).
- Ordonanta de Urgenta nr.97/06/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, Sectiunea a 5-a 'Conditii privind utilizarea aditivilor alimentari', in care se interzice, conform art. 9:
· utilizarea aditivilor care nu au fost autorizati, fie singuri sau in combinatie cu alte substante
· utilizarea proceselor tehnologice de obtinere a aditivilor neautorizati
· utilizarea peste limitele maxime admise ale aditivilor autorizati,
· comercializarea alimentelor, daca acestea au fost fabricate cu incalcarea prevederilor art.9 sau nu sunt compatibile cu alte reglementari legale in vigoare.
§ si in care sunt stabilite exceptii de la prevederile art.9, pentru:
· a) aditivii care au fost îndepărtați din alimente complet sau se regăsesc în produsul care urmează să fie vândut în cantități reziduale, tehnic inevitabile și tehnologic inactive, incapabile să primejduiască sănătatea sau să modifice proprietățile organoleptice ale produsului;
· b) apa distilată sau demineralizată, aerul, azotul sau dioxidul de carbon, pentru situațiile în care acestea nu sunt utilizate ca presurizanți, sau hidrogenul, dacă se folosește la hidrogenarea grasimilor sau la fabricarea alcoolilor.



 

MINISTERUL SĂNĂTĂTII SI FAMILIEI

 

Puteti descarca un document foarte important cu privire la aditivii alimentari.

                                                                                                   

 click aici