Aceasta pagina a fost creata special pentru a aduce un plus de informatie in ceea ce priveste promovarea unui stil de viata mai sanatos. Pe langa articole si alte informatii de ultima ora pe care le veti gasi aici, am pus, si vom mari lista noastra de teste interactive cu privire la calitatea sanatatii. Suntem convinsi ca ceea ce veti gasi aici in aceasta pagina va influenta in sens pozitiv viata dumneavoastra.
Test
pentru evaluarea alimentatiei
Test
pentru evaluarea greutatii
Comunicat de presa
Ministrul Sanatatii si Familiei, dr.Daniela Bartos, si ministrul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor,
Ilie Sarbu, au semnat un ordin comun pentru aprobarea Normelor privind
aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru
consum uman.
Normele definesc aditivii alimentari
si stabilesc grupele de aditivi si categoriile de alimente in care este
permisa utilizarea acestora.
Aditivii alimentari sunt definiti
drept orice substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment in
sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic, avand sau nu o valoare nutritiva, care, adaugata intentionat in produsele
alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare,
prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a
unor asemenea produse alimentare, devine sau poate deveni ea insasi sau
prin derivatii sai, direct sau indirect, o componenta a acestor produse
alimentare. Utilizarea indicativului 'E numar' pe eticheta produsului
arata prezenta unui aditiv acceptat din punct de vedere al sigurantei in
toata Uniunea Europeana.
Normele vizeaza urmatoarele categorii de
aditivi alimentari: coloranti, conservanti, antioxidanti, emulgatori, sare
de topire, agent de ingrosare, gelifiant, stabilizator, stimulator de
arome, acidifiant, corector de aciditate, antiaglomerant, amidon
modificat, indulcitor, agent de afanare, antispumant, agent de glazurare,
ameliorator de faina, agent de intarire, agent de umezire, agent de
blocare, enzime, agent de incarcare, gaz propulsor si gaz de
ambalare.
Potrivit Ordinului, aditivii alimentari pot fi utilizati
numai pentru punerea in practica a urmatoarelor obiective (si numai daca
aceste obiective nu pot fi realizate prin alte mijloace utilizabile din
punct de vedere economic si tehnologic si nu prezinta un risc pentru populatie):
- sa conserve calitatea nutritiva a produsului
alimentar;
- sa asigure ingredientele sau constituentii necesari pentru
produsele alimentare fabricate, destinate grupelor de consumatori cu necesitati nutritionale speciale;
- sa imbunatateasca conservarea sau
stabilitatea unui aliment sau sa-i imbunatateasca proprietatile
organoleptice, cu conditia de a nu le altera natura, substanta sau
calitatea alimentului pentru a insela consumatorul;
- sa ajute la
fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul
sau depozitarea alimentelor, cu conditia ca aditivul sa nu fie folosit
pentru a ascunde efectele utilizarii materiilor prime defectuoase sau a
metodelor indezirabile (inclusive neigienice) pe parcursul oricareia
dintre activitati.
In cadrul normelor, sunt prezintati aditivii
permisi pe grupe de produse alimentare (ce aditivi pot fi utilizati pe
fiecare produs alimentar), precum si nivelul maxim de doza admis la
fiecare produs alimentar. Din categoriile de aditivi prevazuti in ordin,
prezentam:
Lista colorantilor alimentari autorizati: E100, E101,
E102, E 104, E 110, E 120, E 122, E 123, E 124, E 127, E 123, E 129, E
131, E 132, E 133, E 140, E 141, E 142, E 150a, E 150b, E 150c, E 150d, E
151, E 153, E 154, E 155, E 160a, E 160b, E 160c, E 160d, E 160e, E 160f,
E 161b, E 161g, E 162, E 163, E 170, E 171, E 172, E 173, E 174, E 175, E
180.
Lista indulcitorilor: E 420, E 421, E 953, E965, E 966, E 967,
E 950, E 951, E 952, E 954, E 957, E959.
Lista cu conservantii si
antioxidantii autorizati conditionat: E 200, E 202, E 203, E 210, E 211, E
212, E 213, E 214, E 215, E 216, E217, E 218, E 219, E 220, E 221, E 222,
E 223, E 224, E 226, E 227, E 228, E 230, E 231, E 232, E 234, E 235, E
239, 242, E 284, E 285, E 249, E 250, E 251, E 252, E 280, E 281, E 282, E
283, E 1105, E 310, E 311, E 312, E 320, E 321, E 315, E 316
etc.
Normele cuprinse in Ordinul emis de ministrul Sanatatii si
Familiei si ministrul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor sunt
aliniate la standardele in domeniu ale Uniunii Europene si au termen de
aplicare in 2003.
In prezent, utilizarea aditivilor in produselor
alimentare este reglementat prin:
- Ordinul ministrului sanatatii
nr.975/1998 pentru aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente (
publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.268/11.06.1999),
care prevede la cap.IV Aditivi' reglementari detaliate privind utilizarea
practica a aditivilor alimentari, precum:
· obligativitatea inscrierii
adaosului de aditivi alimentari pe eticheta fiecarui ambalaj de desfacere
(art.74)
· interzicerea adaosul de aditivi alimentari in scopul mascarii unor alterari sau degradari ale produselor alimentare
(art.75)
· stabilirea conditiilor de puritate pe care trebuie sa le indeplineasca aditivii (art.76)
· stabilirea grupelor de aditivi și a
alimentelor în care este permisă utilizarea acestora precum și dozele
maxime admise. De exemplu utilizarea conservantului acidului benzoic și
sărurile lui E 210 E 213 este admisă in grupele de alimente: ouă și
produse pe bază de ou, fructe legume și produse prelucrate, condimente
acestuia este permisă s
· stabilirea grupelor de alimente în care nu
sunt admisi coloranti
· stabilirea listei aditivilor admisi la
utilizare in industria alimentara
· interzicerea producerii,
importului, vanzarii sau folosirii aditivilor alimentari care nu sunt cuprinsi
· obligativitatea obtinerii avizului sanitar in cazul
amestecurilor de aditivi importati, care au diferite denumiri comerciale,
pentru verificarea compozitiei si concentrațiilor acestora (art.79).
-
Ordonanta de Urgenta nr.97/06/2001 privind reglementarea productiei,
circulatiei si comercializarii alimentelor, Sectiunea a 5-a 'Conditii
privind utilizarea aditivilor alimentari', in care se interzice, conform
art. 9:
· utilizarea aditivilor care nu au fost autorizati, fie
singuri sau in combinatie cu alte substante
· utilizarea proceselor
tehnologice de obtinere a aditivilor neautorizati
· utilizarea peste
limitele maxime admise ale aditivilor autorizati,
· comercializarea
alimentelor, daca acestea au fost fabricate cu incalcarea prevederilor
art.9 sau nu sunt compatibile cu alte reglementari legale in vigoare.
§
si in care sunt stabilite exceptii de la prevederile art.9, pentru:
·
a) aditivii care au fost îndepărtați din alimente complet sau se regăsesc
în produsul care urmează să fie vândut în cantități reziduale, tehnic
inevitabile și tehnologic inactive, incapabile să primejduiască sănătatea
sau să modifice proprietățile organoleptice ale produsului;
· b) apa distilată sau demineralizată, aerul, azotul sau dioxidul de carbon, pentru situațiile în care acestea nu sunt utilizate ca presurizanți, sau
hidrogenul, dacă se folosește la hidrogenarea grasimilor sau la fabricarea
alcoolilor.
MINISTERUL SĂNĂTĂTII SI FAMILIEI
Puteti descarca un document foarte important cu privire la aditivii alimentari.